top of page

Glorieuze training

Inhoud

​


Hoe zou het zijn als je niet meer verkrampt bij de herinnering aan die keer dat je een blauwtje liep, geen steek in je maag voelt wanneer je collega eerder promotie maakt en je die kritische stem in je hoofd eindelijk eens kon temperen?

​

Veel van ons houden ons sterk op de werkvloer om professioneel te ogen en niet door de mand te vallen, waardoor we een stukje van onszelf thuislaten. Dit is zonde! Maar ja, iemand moet de eerste zijn die aan collega's opbiecht dat ze bij een bedrijfsetentje huilend op het toilet zat omdat ze zich incapabel voelde (red. totaal geen autobiografisch voorbeeld...).


Het doel van de workshop is om de deelnemers handvatten te geven om enerzijds luchtig op hun eigen faalverhalen te reflecteren en anderzijds hun ervaringen te gebruiken om collega’s te inspireren. Als kers op de taart leren ze een omgeving te creëren waarin het veilig is voor collega’s om zich kwetsbaar op te stellen.


We trappen de training af met ons eigen glorieus faalverhaal. Hierna laten we de deelnemers hun eigen faalervaring in duo’s onderzoeken door het pijnpunt, leerpunt en glorieus faalpunt van hun verhaal te destilleren. Vervolgens leren ze dit verhaal - met behulp van storytelling tools - op te bouwen, zodat ze het kunnen gebruiken om collega’s te inspireren en in de toekomst meer authentiek contact te maken. De meest moedige deelnemers mogen hun verhaal ‘op de zeepkist’ aan de groep vertellen aan het eind van de training.


Laten we samen glorieus gaan falen, want al dat eenzame gepieker, daar is het leven toch veel te kort voor!

​

Methodologie


Glorieus Falen is falen, maar dan met het gouden staartje dat eraan vastzit. We kennen allemaal het gevoel van een steen in je maag wanneer iets faliekant misgaat. De schaamte - of soms het schuldgevoel - die van binnen kan broeien en die we vaak helemaal alleen dragen. Wij geloven niet enkel in het belang van het delen van deze ervaringen, maar ook dat je eigenlijk een pot goud in handen hebt. Want juist in schaamtevolle ervaring zit zóveel kennis over jezelf, humor en inspiratie voor de mensen om je heen. Dit verhaal onderzoeken we samen met jullie in vier stappen:

Stap 1: Eerst leer je puur je faalervaring te bekijken en te verdragen, want potverdorie wat kan het ongemakkelijk zijn om hieraan terug te denken.

 

Stap 2: Vervolgens ga je bewust op zoek naar je pijnpunt; waarom is deze ervaring specifiek voor jóu zou pijnlijk? Door dit te onderzoeken, leer je veel over jezelf en ook over wat jou uniek maakt in je team. Welke normen en waarden draag jij bij je? Welke verwachtingen? Welke overtuigingen?

 

Stap 3: Uit dit pijnpunt ontdek je je leerpunt; op welk thema wil jij graag groeien? Aangezien iedereen andere leerpunten heeft, vullen veel teams elkaar perfect aan en kunnen jullie elkaar ondersteunen in deze leerdoelen.

 

Stap 4: Nu komt ons favoriete onderdeel van de methodiek: wat maakt de ervaring glorieus? Je hebt al ervaren wat het nu precies zo pijnlijk maakte en wat je ervan kan leren, maar de vraag wat het glorieus maakt, wijst op iets veel diepers, veel wijzers zelfs. Namelijk: waar zit de humor in dit verhaal? In onze ervaring zit er zelfs in de meest zware en diep pijnlijke verhalen humor verstopt. Door deze samen te vinden, zien we dat deelnemers vaak op een vele diepere leerlaag komen. Ze leren te kijken naar hun eigen ego's en hier met veel compassie om te lachen. Dit geeft een enorme ontlading, lucht en ruimte. Hier zit de ware transformatie van een faalverhaal naar een Glorieus Faalverhaal!

​

bottom of page