top of page

Dag der falers

Inhoud


Tijdens deze dag in het teken van falen gaan we aan de slag met ieders eigen faalverhaal.

Dagdeel 1 - Reflecteren & Empathisch luisteren

Het eerste dagdeel staat in het teken van onderling vertrouwen laten groeien en zelfreflectie. Deelnemers leren hun eigen glorieus faalverhaal te bekijken als een bron waar waardevolle lessen uit te halen zijn. We trappen de training af met ons eigen glorieus faalverhaal. Vervolgens laten we de deelnemers hun eigen faalervaring in duo’s onderzoeken door het pijnpunt, leerpunt en glorieus faalpunt van hun verhaal te destilleren. 

 

Het delen van een faalverhaal is alleen nuttig wanneer er een veilige omgeving is om het in te vertellen. Wanneer we eenmaal de moed bij elkaar rapen om een kwetsbaar verhaal te vertellen, komt het maar al te vaak voor dat we niet de reactie krijgen die we hoopte; ‘Wát heb je tegen je baas gezegd!? Dat zou ik écht niet zou hebben aangepakt!’ of ‘Je denkt dat jíj het zwaar hebt, je moet mijn verhaal eens horen!’. We leren de deelnemers om naast het vertellen van hun verhaal, ook te letten op hoe ze zo’n verhaal van een ander ontvangen. Dit doen we aan de hand de luistertechniek 'empathisch luisteren' die de deelnemers actief leren gebruiken in de één-op-één gesprekken over hun faalervaringen.

 

Dagdeel 2 - Storytelling & Inspireren

Het tweede dagdeel gaan we aan de slag met alle informatie en wijsheid die je uit je eigen faalervaring hebt weten te destilleren om dit vervolgens te gebruiken om anderen te inspireren. Wanneer je de lessen uit jouw faalervaringen deel, kun je een hoop voor een ander betekenen; zij hoeven zelf niet al jouw ervaringen te beleven om er lessen uit te trekken en kunnen door jouw moed een extra grote stap zetten in hun eigen leerproces. Maar hoe deel je jouw verhaal? Hoe bouw je je verhaal zó op dat de boodschap die je wil overbrengen bij de luisteraar aankomt? Wat vertel je en wat laat je weg? Het is belangrijk dat je aandacht besteedt aan hoe je het verhaal opbouwt, zodat de luisteraar goed mee kan en je boodschap glashelder overkomt. In dit dagdeel leren we je concrete storytelling skills die je hiervoor nodig hebt, zodat je aan het einde van de dag een heuze inspirational speaker bent!

Methodologie

Glorieus Falen is falen, maar dan met het gouden staartje dat eraan vastzit. We kennen allemaal het gevoel van een steen in je maag wanneer iets faliekant misgaat. De schaamte - of soms het schuldgevoel - die van binnen kan broeien en die we vaak helemaal alleen dragen. Wij geloven niet enkel in het belang van het delen van deze ervaringen, maar ook dat je eigenlijk een pot goud in handen hebt. Want juist in schaamtevolle ervaring zit zóveel kennis over jezelf, humor en inspiratie voor de mensen om je heen. Dit verhaal onderzoeken we samen met jullie in vier stappen:

Stap 1: Eerst leer je puur je faalervaring te bekijken en te verdragen, want potverdorie wat kan het ongemakkelijk zijn om hieraan terug te denken.

 

Stap 2: Vervolgens ga je bewust op zoek naar je pijnpunt; waarom is deze ervaring specifiek voor jóu zou pijnlijk? Door dit te onderzoeken, leer je veel over jezelf en ook over wat jou uniek maakt in je team. Welke normen en waarden draag jij bij je? Welke verwachtingen? Welke overtuigingen?

 

Stap 3: Uit dit pijnpunt ontdek je je leerpunt; op welk thema wil jij graag groeien? Aangezien iedereen andere leerpunten heeft, vullen veel teams elkaar perfect aan en kunnen jullie elkaar ondersteunen in deze leerdoelen.

 

Stap 4: Nu komt ons favoriete onderdeel van de methodiek: wat maakt de ervaring glorieus? Je hebt al ervaren wat het nu precies zo pijnlijk maakte en wat je ervan kan leren, maar de vraag wat het glorieus maakt, wijst op iets veel diepers, veel wijzers zelfs. Namelijk: waar zit de humor in dit verhaal? In onze ervaring zit er zelfs in de meest zware en diep pijnlijke verhalen humor verstopt. Door deze samen te vinden, zien we dat deelnemers vaak op een vele diepere leerlaag komen. Ze leren te kijken naar hun eigen ego's en hier met veel compassie om te lachen. Dit geeft een enorme ontlading, lucht en ruimte. Hier zit de ware transformatie van een faalverhaal naar een Glorieus Faalverhaal!

bottom of page